top of page
CNC Machines

Het toepassen van numeric control gestuurde machines ofwel CNC heeft een wereld doen openen. Een interesse die mij heeft gefascineerd in 2010 en ik heb toegepast in veel van mijn projecten. Camera mounts voor drones, frames, houtbouw pakketten voor modelvliegtuigen, onderdelen voor motoren, onderdelen voor sub assemblies en ga zo maar door. De mogelijkheden zijn eindeloos. In 2014 mijn eigen frees machine gebouwd en tot de dag van vandaag staat deze nog vrolijk onderdelen te produceren. De machine is op basis van een portaal, met daarin een frees die over de x y z assen kan bewegen om zo werkstukken 2 dimensioneel uit te kunnen frezen. Uiteraard zijn er nog vele machines die met dezelfde basis opereren, denk hierbij aan een 3d printer, maar ook een plasma snijder, waterjet etc. Uiteraard kunnen de aantal assen uit gebreid worden, denk hierbij aan een robot arm.

Omdat ik inmiddels goed bekend ben met deze techniek heb ik verschillende bestaande machines omgebouwd. Een voorbeeld hiervan zie je hier naast:

DSC_0604.JPG

De bedoeling van deze machine is het weg nemen van stukjes schuim uit body. Er waren inmiddels 2000 schuimen bodies geproduceerd waarna bleek dat er een aantal pockets uit het schuim gehaald moesten worden. De mal in china modificeren was een mogelijkheid alleen zou dit behoorlijke kosten met zich meebrengen, laat staan de 2000 bodies die weg gegooid moesten worden. Er werd mij gevraagd of ik hun kon helpen met een oplossing en zo onstond de schuim snij machine. De mallen op het bed zijn zo gemaakt dat die de bodies op hun plek houden. De snijdraden bevinden zich aan beide kanten zodat er aan beide kanten gesneden kan worden. De snijdraden liggen onder een buis welke is voorzien van aan afzuiging zodat de schadelijke dampen direct weg gezogen worden. De machine is zo afgesteld dat de machine net zo snel schuim sijd als de operator de bodies weg pakken kan. 

Zie onderstaande video voor een impressie:

 

 

CNC hot wire cutter

CNC hot wire cutter

Video afspelen

CNC Press

Eerder dit jaar vroeg Chain-logistics mij om een oplossing te verzinnen voor een probleem waar ze al langer mee te maken hadden. Het aandrukken van een ring over een fles. Er waren 2 werkers nodig aan een lopende band om de ringen met veel kracht op een kraag te drukken. iedere uur werden werkers afgewisseld. De vraag was of ik binnen een kort tijdbestek een machine kon maken die het aandrukken kon doen. het resultaat is de machine hier naast. Bij de machine hoort een tray. De werker vult de tray met kragen, waarna de pompen op de kop in de tray worden gezet. De gevulde tray wordt onder de machine gelegd waarna

het aan drukken van de doppen gaat beginnen. Binnen 40 seconden worden 28 doppen aan gedrukt. De tray kan worden verwijdert, waarna de machine weer voorzien kan worden van een nieuwe gevulde tray.

Ik heb voor verschillende doppen verschillende trays met bijbehorende aandruk vorken gemaakt. Inmiddels heeft de machine vele duizenden doppen gedrukt. Ook is er al een 2de machine bij gekomen die nu ook staat te drukken.

thumbnail_20190402_085757.jpg

De basis van de machine komt in alle soorten en maten maar is maar een voorbeeld van de mogelijkheden. Zo kan de machine uitgebreid worden met sensoren, motoren, pneumatiek etc.

In de galerij hieronder vind u meer voorbeelden.

thumbnail_20190217_131800.jpg
thumbnail_20190408_143233.jpg

De bovenstaande machine doet het drukken van de doppen vol automatisch op een gecontroleerde manier. Echter zijn er vele manieren van aandrukken mogelijk. Zo kregen wij kort geleden kregen de vraag of wij een pers konden maken die een tray van dopjes; ongeveer 50 stuks, met een interval kon aan drukken. Dit moest omdat er een lucht pocket tussen het dopjes en de nozzle gevangen zat. Aantikken in plaats van aandrukken was de truc. Ik heb hier gekozen voor een pneumatisch persje met 2 cilinders waarbij een microcontroller de interval aan stuurt. Zo kan de pers makkelijk stampen met een rate van wel 15Hz, echter staat hij hij nu zo rond de 4 Hz.

Het design is eenvoudig maar doeltreffend.

thumbnail_20190820_173105.jpg
Pneumatic press

Pneumatic press

Video afspelen
bottom of page