top of page

REVERSE ENGINEERING

Terwijl ik druk bezig was met het ontwerpen van de Rocrow werd mij gevraagd door Dr Nick Fox van www.falcons.co.uk of ik zijn ontwerp ( een hoedje voor een vogel ) en zijn hand gemaakte prototypes uit kon werken tot een professional product middels reverse engineering.

Als basis heb ik een leren hoedje gepakt die de vogel inmiddels meerdere jaren gedragen heeft. Deze is gescanned met een 3d scanner waarna er een 3d model ontstaat. Door dit model softwarematig in plakken te snijden en hier met zogenaamde sketches (tekeningen) op te leggen wordt het mogelijk er een zuivere loft (3d model) van te maken. Het respecteren van de scan zorgt er voor dat het hoedje direct al een goede passing heeft waardoor het hele prototype proces een stuk sneller gaat. Omdat iedere valk een iets andere kop heeft wordt het hoedje geschaald in verschillende afmetingen en wordt het voorste gedeelte voorzien van een reepje leer.

20180820_183829.jpg
thumbnail_hoedje .jpg

Ook hier zijn weer een aantal specifieke design eisen:

​

  • Het hoedje moet open en dicht kunnen scharnieren zodat deze makkelijk op en gezet kan worden.

  • Bij het dichtklappen mogen er geen veren klem zitten.

  • De pluim zal moeten dienen als knijper.

  • Het hoedje moet goedkoop te produceren zijn dus mag maar uit 2 delen bestaan.

 

Met de software kan het model geassembleerd worden en op zijn werking getest worden. Eindpunten worden gecontroleerd maar ook mal simulaties worden uit gevoerd om zo niet tot verrassingen te komen. Nu kan het model geprint worden. Ik maak gebruik van een FDM printer, een printer die middels het extruderen van plastic uit een hete nozzle een model laagje voor laagje op bouwd. Door gebruik te maken van een fijne nozzle is het mogelijk zeer fijn te printen, en binnen een aantal uur je 3d model in je hand te hebben. Middels deze technologie is het nu mogelijk het hoedje direct op de vogel te passen waarna er direct aanpassingen door gevoerd kunnen worden.

 

Omdat het op de markt brengen van de Rocrow voorrang heeft  is dit project even op on-hold gezet maar zal in de nabije toekomst weer voortgezet worden.

 

20180608_133325.jpg
bottom of page